Rookkanalen.

Om optimaal te kunnen genieten van uw haard of kachel moeten de rookgassen worden afgevoerd via een rookkanaal. Welk rookkanaal het beste past bij uw kachel is afhankelijk van een aantal factoren. Denk hierbij onder andere aan het type haard of kachel, de capaciteit van uw haard, de benodigde druk en onderdruk, de woonsituatie en niet te vergeten de wettelijke veiligheidseisen die gesteld worden aan een rookkanaal.

De keuze voor een rookkanaal is dus niet alleen afhankelijk van wat mooi staat of goedkoper is, maar moet passen bij de kachel en bovendien veilig zijn. Voor persoonlijk advies bent u uiteraard van harte welkom in onze showroom.

Hoe werkt een rookkanaal?

Een goed werkend rookkanaal zorgt ervoor dat de juiste druk zich bevindt in de kachel. Lucht verplaatst zich namelijk altijd naar een plek waar de druk lager is (onderdruk). Door ervoor te zorgen dat de druk lager is in het rookkanaal wordt de rook(lucht) naar boven getrokken (trek). Zou dit niet het geval zijn, dan zou de rook niet wegtrekken en het vuur uiteindelijk stikken.

Dubbelwandig rookkanaal

Dubbelwandige rookkanalen worden toegepast bij alle houthaarden en open gashaarden. Bij een dubbelwandig rookkanaal is de ruimte tussen de RVS binnen- en buitenwand opgevuld met een hoogwaardig isolatiemateriaal. Een dubbelwandig rookkanaal is toepasbaar in zowel nieuwbouw als bestaande bouw.

Concentrisch rookkanaal

Deze rookkanalen worden voornamelijk toegepast bij gesloten gastoestellen. Concentrische kanalen bestaan uit een pijp in een pijp. Via de binnenste pijp worden de rookgassen afgevoerd, terwijl de buitenste pijp zorgt voor de toevoer van zuurstof.

Flexibel rookkanaal

Flexibele kanalen worden toegepast in bestaande schoorstenen ter reparatie van lekkende rookkanalen.

Een rookkanaal laten plaatsen?

Iedere situatie is uniek. Het is daarom lastig om vooraf een indicatie te geven over de kosten van het aanleggen van een rookkanaal. Wilt u een rookkanaal plaatsen of meer informatie over de mogelijkheden in uw woonsituatie? Kom dan gerust langs voor een goed advies.